Saturday, November 3, 2007

La Missió Cervantes i Pedro Duque

Navegant per internet, buscant informació sobre el passeig espacial que estan fent avui els astronautes a la ISS per reparar uns panells solars malmesos he trobat el diari que el Pedro Duque va escriure durant la seva segona missió a l'espai, el 2003.
El nom de la missió, Cervantes, i l'objectiu, portar a terme uns quants experiments científics (40 hores dedicades, dels 8 dies que va durar la missió) i guanyar experiència en operacions a la ISS, necessària per a la preparació de Columbus.
Pedro comenta al diari coses ben curioses. Preparant la seva primera missió, del 1998, els americans li havien dit que els bolis normals no funcionaven a l'espai. "Intena escriure amb un boli cap per avall, al cap d'una estona ja no escriu oi? Doncs és similar al que passa a l'espai". Així que en la seva primer missió amb el Shuttle tots els astronautes portaven bolis super cars, amb un sistema de tinta a pressió, per a poder ser utilitzats a l'espai. En aquesta segona missió Pedro volava amb el Soyuz (és a dir, amb els russos) i va veure que el seu instructor preparava uns quants bolis normals lligats amb un filet als quaderns que haurien d'omplir amb els resultats dels experiments. Així que ell va decidir endur-se un boli de publicitat de la ESA, dels més normals! per verifica que els bolis russos no eren diferents.. efectivament, el boli funcionava a l'espai! Els russos sempre han fet servir bolis normals a la ISS. Com conclueix Pedro: "A veces prever demasiado las cosas impide hacer intentos y por lo tanto las cosas se construyen más complicadas."
Boníssim també el dia que escriu sobre treballar en el laboratori sense gravetat.. i com se les apanyen per anar d'un costat a l'altre. I boníssim quan explica com es desperta al matí, es neteja una mica, i mig esmorza mentre preparen una connexió amb alguna televisió espanyola per a una entrevista.
També és possible consultar l'agenda que Pedro va seguir aquells dies a l'espai (jeje gran entrevista de 15 minuts amb el llavors president Aznar, que li va dir "Estamos muy orgullosos de que estés ahí")
Seré friki, però si teniu un ratet feu-hi una ullada!! val la pena..
Ara vull ser astronauta per uns dies... ;)


Per cert! oju al que passi amb aquesta excursioneta, i els possibles problemes d'energia a la ISS, podria ser que tot plegat retrassés el llançament de Columbus :S
Volia posar una foto de'n Pedrito.. però no em deixa!! així que sense fotos :)

1 comment:

Esther Fabrellas said...

Molt bona crònica... encara faré una pausa dels meus nens del XIX i me'l llegiré...

Petons i fins Nadal!